Lokomotiva – Skopje, one of the partners of the project -Imaginary school for the future of the (art) institutions

Biljana Tanurovska Kjulavkovski is one of the presenters at the Seminar in Lublin, Poland, held from 22 to 24 September, organized in the framework of the project “Imaginary school for the future of the (art) institutions”. She will have her presentation on the subject  “We want to work here! – curatorial strategies for spaces of interdependence” followed by discussion at Labyrinth Gallery on 23rd September 2019. Read More

MOONLIGHT

15.09.2019, 22:00, KINO Kultura

Локомотива- Скопје во соработка со 44. MOT 2019 ви го претставува перформансот MOONLIGHT/ Lokomotiva Skopje in collaboration with 44.MOT 2019 is presenting you the performance MOONLIGHT

Кореографија и изведба/Choreography and performance: Aleksandar Georgiev and Dario Barreto Damas
Времетраење/Duration: 45’
Jазик/Language: без текст / without text Read More

Dream State

Локомотива Скопје во соработка со 44.MOT 2019​ ви го претставува перформансот DREAM STATE/ Lokomotiva, Skopje in collaboration with 44.MOT 2019 is presenting you the performance DREAM STATE.

Кореографија и изведба/Choreography and performance: Valentino Apostolovski
Музика/Music: Victor Apostolovski
Драматурзи соработници/Dramaturgy collaborators: Ivana Ivkovic ana Nina Gojic
Продукција/Produced by: Lokomotiva, Skopje, as part of the project „What is choreography?“ curated by Biljana Tanurovska Kjulavkovski
Проект менаџер/Project manager: Violeta Kachakova Read More

Предавање на Mike van Graan | 44. МОТ

🎭 44. MOT 2019 🎭
/scroll down for english

Театарот и постапартхејдот/постколонијална состојба: улогата на театарот во социјалната трансформација – искуство од Јужна Африка.
Театарот има заслуги во привлекувањето и во обезбедувањето интернационална публика, која имаше можност да изврши увид во човечкиот импакт на апартхејдот, учествувајќи во глобалниот притисок за да заврши овој злостор против човештвото. Драмите на Атол Фугард и на Market театарот станаа светски познати играјќи ја оваа улога. Но што со театарот во постапартхејдот ерата? Како ова може да се поврзе со театарот во посткомунистичките општества? Оваа предавање на Мајк ван Гран ќе рефлектира на овие теми преку неговата работа како современ драматург и културолошки активист.
*Предавањето ќе биде на англиски јазик, без превод. Read More

Работилница „Кореографирање релации” во Кино Култура

English below//

Работилница „Кореографирање релации” со Aleksandar Georgiev и Darío Bardam

| 9 септември | Кино Култура |
| 11.00-18.00 – работилница |
| 18.00-19.00 – јавна презентација |

| Работилницата е отворена за сите заинтересирани учесници. Доколку сте заинтересирани да учествувате пријавете се на contact@lokomotiva.org.mk со праќање на вашето име и презиме и наслов на е-маил „Пријава за учество на работилница Кореографирање релации” | Read More

Biljana Tanurovska Kjulavkovski, one of the finalists of the 2019 ENCATC Research Award on Cultural Policy and Cultural Management

On 27 August, ENCATC, the leading European network on cultural management and policy, revealed the four finalists in the running for the 2019 ENCATC Research Award on Cultural Policy and Cultural Management:

– Annatina Aerne for her PhD “The Creation of a Public Sphere through a Network of Art Publics in Bogotá” obtained from the University of
St.Gallen in Switzerland;

– Karla Nunes Penna for her PhD “A critical autoethnographic study of context-related influences on cultural heritage preservation education
of World Heritage sites in Northeastern Brazil” obtained from Murdoch University in Australia;

– Minna Ruusuvirta for her PhD “Does sector matter? Plural characteristics and logics in third sector festival organisations” obtained from the
University of Jyväskylä in Finland;

– Biljana Tanurovska Kjulavkovski for her PhD “Theory of institutions and cultural policies for contemporary performative practices” obtained
from the University of Arts in Belgrade, Faculty of Dramatic Arts in Serbia. Read More

Два перформанси на Марко Гутиќ Мижимаков во Кино Култура

english below//

4 септември | Кино Култура

20:00 | Drugovanje
Автор/продукција: Марко Гутиќ Мижимаков
Изведувач: Марко Гутиќ Мижимаков & MarQ2
Drugovanje е извадок од серијалот дела под името A Performing Site For Affective Clones & Whatever They Want
http://performing.site
Read More

УМЕТНИЧКА РЕЗИДЕНЦИЈА во Кино Култура на Соња Преград (кореограф/изведувач) и Марко Гутиќ Мижимаков (визуелен уметник/изведувач) од Хрватска во организација на здружение на граѓани Локомотива – Скопје

English below>>

Како дел од програмата „Современа кореографија и танц” на здружението на граѓани Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и култура од Скопје  во Кино Култура – проектен простор за современи изведувачки уметности и современа култура, во периодот помеѓу 31 август и 9 септември 2019 година се реализира резиденција на хрватските уметници Соња Преград (кореограф/изведувач) и Марко Гутиќ Мижимаков (визуелен уметник/изведувач). Read More