Предавање на Mike van Graan | 44. МОТ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/portalb/webapps/lokomotiva/wp-content/themes/zacklive/library/underscores/template-tags.php on line 26
Program activities

🎭 44. MOT 2019 🎭
/scroll down for english

Театарот и постапартхејдот/постколонијална состојба: улогата на театарот во социјалната трансформација – искуство од Јужна Африка.
Театарот има заслуги во привлекувањето и во обезбедувањето интернационална публика, која имаше можност да изврши увид во човечкиот импакт на апартхејдот, учествувајќи во глобалниот притисок за да заврши овој злостор против човештвото. Драмите на Атол Фугард и на Market театарот станаа светски познати играјќи ја оваа улога. Но што со театарот во постапартхејдот ерата? Како ова може да се поврзе со театарот во посткомунистичките општества? Оваа предавање на Мајк ван Гран ќе рефлектира на овие теми преку неговата работа како современ драматург и културолошки активист.
*Предавањето ќе биде на англиски јазик, без превод. Read More

Работилница „Кореографирање релации” во Кино Култура


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/portalb/webapps/lokomotiva/wp-content/themes/zacklive/library/underscores/template-tags.php on line 26
Program activities..

English below//

Работилница „Кореографирање релации” со Aleksandar Georgiev и Darío Bardam

| 9 септември | Кино Култура |
| 11.00-18.00 – работилница |
| 18.00-19.00 – јавна презентација |

| Работилницата е отворена за сите заинтересирани учесници. Доколку сте заинтересирани да учествувате пријавете се на contact@lokomotiva.org.mk со праќање на вашето име и презиме и наслов на е-маил „Пријава за учество на работилница Кореографирање релации” | Read More

Biljana Tanurovska Kjulavkovski, one of the finalists of the 2019 ENCATC Research Award on Cultural Policy and Cultural Management

On 27 August, ENCATC, the leading European network on cultural management and policy, revealed the four finalists in the running for the 2019 ENCATC Research Award on Cultural Policy and Cultural Management:

– Annatina Aerne for her PhD “The Creation of a Public Sphere through a Network of Art Publics in Bogotá” obtained from the University of
St.Gallen in Switzerland;

– Karla Nunes Penna for her PhD “A critical autoethnographic study of context-related influences on cultural heritage preservation education
of World Heritage sites in Northeastern Brazil” obtained from Murdoch University in Australia;

– Minna Ruusuvirta for her PhD “Does sector matter? Plural characteristics and logics in third sector festival organisations” obtained from the
University of Jyväskylä in Finland;

– Biljana Tanurovska Kjulavkovski for her PhD “Theory of institutions and cultural policies for contemporary performative practices” obtained
from the University of Arts in Belgrade, Faculty of Dramatic Arts in Serbia. Read More

Два перформанси на Марко Гутиќ Мижимаков во Кино Култура


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/portalb/webapps/lokomotiva/wp-content/themes/zacklive/library/underscores/template-tags.php on line 26
Program activities..

english below//

4 септември | Кино Култура

20:00 | Drugovanje
Автор/продукција: Марко Гутиќ Мижимаков
Изведувач: Марко Гутиќ Мижимаков & MarQ2
Drugovanje е извадок од серијалот дела под името A Performing Site For Affective Clones & Whatever They Want
http://performing.site
Read More

Перформанс на Соња Преград – Хрватска


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/portalb/webapps/lokomotiva/wp-content/themes/zacklive/library/underscores/template-tags.php on line 26
Program activities..

english below//

| 3 септември, Отворен графичко студио, 20 часот |
| Carnival tent rusts in the evening breeze – un/packing of objecthood |
Автор/изведувач: Соња Преград [Хрватска]
Продукција: Četveroruka/Fourhanded
времетраење: 40 мин. Read More

УМЕТНИЧКА РЕЗИДЕНЦИЈА во Кино Култура на Соња Преград (кореограф/изведувач) и Марко Гутиќ Мижимаков (визуелен уметник/изведувач) од Хрватска во организација на здружение на граѓани Локомотива – Скопје


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/portalb/webapps/lokomotiva/wp-content/themes/zacklive/library/underscores/template-tags.php on line 26
Program activities..

English below>>

Како дел од програмата „Современа кореографија и танц” на здружението на граѓани Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и култура од Скопје  во Кино Култура – проектен простор за современи изведувачки уметности и современа култура, во периодот помеѓу 31 август и 9 септември 2019 година се реализира резиденција на хрватските уметници Соња Преград (кореограф/изведувач) и Марко Гутиќ Мижимаков (визуелен уметник/изведувач). Read More

SKOPJE KREATIVA 2019 – GREEN SKOPJE

FESTIVAL FOR DEVELOPMENT OF CREATIVE INDUSTRIES

SKOPJE KREATIVA – GREEN SKOPJE

program | 31 may – 2 june 2019 | KINO KULTURA and Youth Cultural Centre (YCC)

 

Macedonian below>>

 

FRIDAY | 31.05.2019 | KINO KULTURA

20.00 Festival opening

 

Remix the Cultural Reality

Exhibition of redesigns of posters of Macedonian films, music albums and book covers | Macedonia Street

Branding a Green Skopje | Design Program | KINO KULTURA, foyer

Promotional products with graphic design solutions on the topic of “Green Skopje” by Macedonian designers and illustrators Read More

Lecture/discussion with Jelena Vesic- “Administration of aesthetics…”

Program ART POLITICS INSTITUTION BODY

// lecture // Jelena Vesić

After lecture talk with Jelena Vesić and guests participants Ivana Vaseva, Nebojsa Vilić, Vladimir Jancevski and Slobodanka Stevceska.

Moderator – Biljana Tanurovska Kjulavkovski

22.05.2019 @ 19:30 KINO KULTURA

It is our pleasure to start 2019 program Art Piolitics Institution Body with lecture by Jelena Vesić, titled “Administration of aesthetics or on underground currents of negotiating artistic jobs; between love and money, between money and love …” Read More