САМО ЗАМИСЛИ танцов перформанс

/english below/

20:00 Кино Култура, четврток, 26 декември 2019

САМО ЗАМИСЛИ

танцов перформанс (работа во процес)
Кореографија и изведба: Александра Петрушевска
Дизајн на музика и изведба: HRZL
Времетраење: 30 мин.
Дизајн на плакат: Еми Ермилова

Read More

„Политички театар“ предавање на Мишел Павловски

/english below/

ПОЛИТИЧКИ ТЕАТАР
Предавање на Мишел Павловски
Проследено со јавна дискусија со Лорета Георгиевска-Јаковлева, Софија Куновска, Маја Стевановиќ и Филип Јовановски. Модератор Биљана Тануровска – Ќулавковски.
среда, 18.12.2019 во Кино Култура
Предавањето и дискусијата се дел од „Програмата на Локомотива во Кино Култура во 2019 година”, програмска линија „Уметност, Политика, Институција, Тело“ поддржана од Министерство за култура и Општина Центар.

Read More

САМИТ УМЕТНИЧКИ ПРОСТОРИ И РЕЗИДЕНЦИИ

САМИТ УМЕТНИЧКИ ПРОСТОРИ И РЕЗИДЕНЦИИ

Кино Култура – проектен простор за современи изведувачки уметности и современа култура

Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата на 12 и 13 декември во Кино Култура организира Самит на тема „Уметнички простори и резиденции”.

Самитот има цел да обедини на едно место уметници и културни работници од домашен и меѓународен контекст кои заедно ќе разговараат и споделат професионални искуства и знаење на две теми: уметнички простори и резиденции, низ перспективата на „заеднички простори“ и „простори на меѓусебност“.

Read More

Музички настан – Креирање и издавање музика во дигитална средина

english below/
Креирање и издавање музика во дигитална средина: концерт – импровизација во живо, дискусија и промоција
Кино Култура, сабота, 7 декември

20.00 дискусија на тема: Креирање и издавање музика во дигитална средина
Учествуваат: Andreja Salpe, Deni Omeragić, Mirko Popov
Модератор: Violeta Kachakova

22.00 Концерт – импровизација во живо
Панче Бујуклиев и Кантон 6 Трио (Mirko Popov, Синиша Евтимов, Vladan Drobicki) Read More

“Imaginations ~ Institutions ~ Precarity” – Imaginary school for the future of the (art) institutions, 2-6 December, Giessen, Germany

Autumn School/ Imaginary School project:
Imagination, Institutions, Precarity

2nd of December till 6th of December 2019
ATW, Justus-Liebig University Giessen
@ the Georg Büchner Saal, Bismarkstr. 37, 35390 Gießen

Autumn school/ Imaginary School project is part of the research network on the future of imaginary institutions, which was established by several partners (EEPAP, Lublin, Nomad Dance Academy Ljubljana, Institute for Applied Theatre Studies, Justus Liebig University, Giessen, BADCo, Zagreb, CollectivA, Cluj, Lokomotiva Skopje) and is supported by the Allianz Stiftung.

Read More

SYMPOSIUM_Precarious in capitalist culture, organized by Faculty of things that can’t be learned (FR~U), North Macedonia in partnership with Lokomotiva- Centre for New Initiatives in Arts and Culture and Rosa Luxemburg Stiftung South East Europe

English below

Прекаријатното во капиталистичката култура – Дали да продолжиме да живееме вака?

СИМПОЗИУМ ЗА РАЗМИСЛУВАЊЕ ЗА ИДНИНАТА ОД ПЕРСПЕКТИВА НА ТРУДОТ
Кино Култура, Скопје, 29-30 ноември, 2019 година

Организиран од Факултет за работи што не се учат (ФР~У) – Северна Македонија, во партнерство со Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата и Роза Луксембург Штифтунг Југоисточна Европа

Курирано од Ивана Васева
Read More

Работилница на тема „Застапување на културните работници за работнички права“, водена од Тјаша Пуребер

Работилницата на тема „Застапување на културните работници за работнички права“, водена од Тјаша Пуребер (културна работничка и поранешна раководителка за застапување на Асоцијација – мрежа на независни културни работници во Словенија) , во рамките на SYMPOSIUM_Precarious in capitalist culture, во KINO Kultura на 29.11.2019 од 14 до 18 часот

Работилницата со Тјаша Пуребер е организирана од Локомотива – Центар за нови иницијатии во уметноста и културата, во рамките на годишната програма „Современа култура и јавни политики“ 2019, курирана од Виолета Качакова и Биљана Тануровска-Ќулавковски, развиена како дел од проектот „Програма на Локомотива во Кино Култура – проектен простор за современи изведувачки уметности и современа култура“, поддржана од Министерство за култура на Република Северна Македонија.

Повеќе информации за програмата: https://www.facebook.com/events/957751651266969/?active_tab=about

Read More

Regional collaboration::: Lokomotiva on Co-festival in Ljubljana- Working visits of Biljana Tanurovska Kjulavkovski and Violeta Kachakova in Ljubljana, Slovenia from 23rd till 27th November 2019

Partners Nomad Dance Academy Slovenia and Kino Siska- Centre for Urban Culture, Ljubljana have invited Biljana Tanurovska Kjulavkovski and Violeta Kachakova from 23 till 27 November in Ljubljana, Slovenia, to be guests of the CoFestival festival for contemporary dance 2019. They have the opportunity to present the organization, project space Kino Kultura and be part of the discussions, meetings and other festival activities.

Biljana Tanurovska Kjulavkovski together with Eddie Nixon from The Place, London, were part of the festival discussion – “Dance House or Dance Home?”, moderated by Dragana Alfirevic, a curator from Co-festival. Discussion was organized by EDN, Kino Siska and Nomad Dance Academy Slovenia. Read More

CURATING IN CONTEXT::: Lokomotiva- Skopje, organised the first activities of the project ”Curating in Context”, supported by the Erasmus +, EU programme for education, training, youth and sport

From 17th till 21nd November in Kino Kultura- project_ space for contemporary performing arts and culture in Skopje, Lokomotiva organised two activities in the framework of the project “Curating in Context”.

The aim of the “Curating in Context” project is to develop curatorial training with a strong focus on social impact through the involvement of local, regional and international actors, targeting individuals as well as cultural and civic organisations. The project intends to create further education for cultural workers and citizens through strategies derived from performing arts and curatorial practice. Through methods of mutual pollination of know-how and best practices from the performing arts and the civil sector the ‘’Curating in Context’’ project also aims to collate the impact of both cultural and civil sector on society. Read More

Перформанс/инсталација „Оваа зграда зборува (на)вистина“

English below >>>

05.11.2019 @ 19:00 I Kino Kultura | УПИТ програма

ОВАА ЗГРАДА ЗБОРУВА (НА)ВИСТИНА
Перформанс, инсталација
Добитник на главната награда „Златна Трига“ Прашкото квадриенале за перформанс дизајн и простор 2019
Read More